Ποδολογία Θεσσαλονίκη

Κότσι (Βλαισός μέγας δάκτυλος)

Κότσι - Halus Valgus

Το κότσι (βλαισός μέγας δάκτυλος) είναι μία παραμόρφωση κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού κλίνει προς τα έξω, ενώ το πρώτο μετατάρσιο φέρεται προς τα έσω με προβολή της κεφαλής του προς τα έσω (κότσι).

Η πάθηση είναι περισσότερο συχνή σε γυναίκες παρά σε άνδρες και υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Ενοχοποιούνται, επίσης, τα στενά στο μπροστινό μέρος παπούτσια, που αναγκάζουν το μεγάλο δάκτυλο να συμπιέζετε προς τα έξω (προς το δεύτερο). Μετά τη μέση ηλικία, το τακούνι σε συνδυασμό με την αύξηση του βάρους στις γυναίκες, προκαλεί διάσταση των κεφαλών των μεταταρσίων και διεύρυνση του περιφερικού τμήματος του ποδιού (πτώση μεταταρσίων).

Η παραμόρφωση έχει ως αποτέλεσμα, η κεφαλή του 1ου μεταταρσίου που φυσιολογικά δέχεται το μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τα υπόλοιπα μετατάρσια, να αποφορτίζεται μερικώς, ενώ αντίθετα οι κεφαλές του 2ου και 3ου μεταταρσίου δέχονται περισσότερη φόρτιση και δημιουργούνται στο πέλμα κάλοι.

Όταν η παραμόρφωση προχωρήσει, συνήθως το δεύτερο δάκτυλο εφιππεύει πάνω στο πρώτο και αναπτύσσονται κάλοι κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων και στη ράχη του δευτέρου δακτύλου.

Μέθοδοι αντιμετώπισης

Η θεραπεία είναι κατά βάση χειρουργική. Ωστόσο συνίσταται η χρήση ειδικών ναρθήκων που περιορίζουν τον πόνο, και αναστέλλουν την εξέλιξη της παραμόρφωσης ιδιαίτερα σε αρχικό στάδιο και εφόσον διατηρείται ακόμη κάποιος βαθμός ευκαμψίας του δακτύλου, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί διόρθωση.
Βοηθητική είναι η εφαρμογή ειδικών ορθοπεδικών πελμάτων, που αποφορτίζουν την περιοχή των κεφαλών των μεταταρσίων.
Τέλος, ανακουφιστικά λειτουργούν η χρήση φαρδιών υποδημάτων με μαλακό δέρμα και χαμηλό τακούνι.

 

Σχετικά προϊόντα:

Eπικοινωνία

Home
Κέντρο ποδολογίας
Γραβιάς 12
54645 Θεσσαλονίκη
Phone
+30.2310850066
Email
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
Map


Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη - Παρασκευή: 9.00 - 20.00
Σάββατο: 9.00 - 15.00

Facebook Twitter GPlus

Valid XHTML 1.0 Transitional